Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Bepin Daecarbonare

Da Thiene (VI)

La dressa
Fare la dressa: un lavoro che serviva par ’vere qualche franco in più par sbarcare el lunario

A filò o in te le grande cusine, in sto lavoro gera inpegnà tuti i conponenti de ’a fameja: done, òmini e parfin i veci.<br />
A filò o in te le grande cusine, in sto lavoro gera inpegnà tuti i conponenti de ’a fameja: done, òmini e parfin i veci.
El materiale necessario gera la paja ricavà da la sémena del fromento de ’e quaità “mentana” e “vernisso”; el “mentana” dava un ganbo curto ma robusto e pitosto grosso, el “vernisso”, invesse, gavéa la paja più longa, fina, ma manco resistente.
Le zone più adate a la coltivassion de sto fromento gera le coline e, de conseguensa, la lavorassion de ’a dressa vigneva fata a Fara, Zujan, Mason, Molvena, Lugo, Saldeo.
I tajava le piantine in lujo, rancurà in faje par portarle a casa; la parte doparà de ’ste piantine ’ndava da soto la spiga zo fin a le foje. Sto tòco de paja se ciamava “fastugo”.
Tolte sù le faje, se scumissiava el lavoro de “smistamento”, unendo le paje de ’a stessa lunghessa; par fare questo i doparava un atresso ciamà “chija”, e dopo se faseva i massi (’na trentina de paje) tuti de ’a stessa altessa.
I massi i se meteva al sole a secare e se cavava i gropi, sudividendo ancora la paja, a seconda de ’a grossessa col “tamiso”. Se partiva dal crivelo co i busi più pìcoli, fin che restava i diametri de i busi più grossi (15-12-7). Questo serviva par fare le dresse conpagne. Più pìcoli gera i fastughi e più i gera rissercà.
Par sbiancare la paja e farla deventare più maleabile, se meteva i massi de fastughi in te na cassa, ben destirà, e se ghe vodava sora la “broa” (aqua de bojo) e del sòlfaro. Se sarava la cassa e se assava le paje in moja par diverse ore; dopo, i fastughi vignéa tirà fora e messi a sugare al sole, solo ’lora i gera pronti par fare la dressa.
Fin qua el xe stà solo el lavoro de produssion del materiale e la preparassion par poderlo doparare.
El lavoro par fare la dressa vera e propia vigneva fato quasi senpre de inverno, (quando no ghe gera tanto da fare) in stala a filò o in te le grande cusine. In sto lavoro gera inpegnà tuti i conponenti de ’a fameja: zòvani, done, òmini e parfin i veci.
Se ciapava i fastughi, senpre in nùmaro disparo: 5, 7, 9, 11, e se intreciava; man man che ’l lavoro proseguiva, vigneva fora na strica de paja che, drìo a la grossessa e del nùmaro de ’e paje doparà, podéa servire par fare sestéi, sporte, capèi, borsete e altri articoli.
In génare ste striche le se vendeva a i artigiani de ’a paja e el metro de misura gera un atresso ciamà “brassolaro”, formà da na asta de legno co infilà a i du cai du brassòli incrosà par fare la distansa a misura de brasso.
Se passava la dressa par 12 “passi” (giri) sul brassolaro, otegnendo na spece de matassa deta “paco”.
Finìo el lavoro e confessionà diversi pachi, passava el “pacaro” par cronpare e ritirare la merce.
El guadagno de tuto el lavoro el gera tanto scarso, pure lavorando tuta la fameja, da i più zòvane a i più veci, e in tute le ore lìbare da altri inpegni.

Da: Seminario su Tradizioni popolari, Università Adulti/Anziani di Thiene.

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