Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Luigi Ederle

Da la Lessinia Centrale (VR)

Radecio rosso de Verona

I paeseti che conosséa ben mi: Romagnan, Sago, Rosaro e Senago; coesto l'è, e l'éra, Romagnan...
I paeseti che conosséa ben mi: Romagnan, Sago, Rosaro e Senago; coesto l'è, e l'éra, Romagnan...
Su L'Arena de Verona, nostro sacrosanto giornal, da 'n po' de mesi, ogni tanto, se lese artìcoli che i parla del radecio rosso de Verona. Se cata scrito de i problemi che ga sto radecio: che ai bacani i ghe dà trenta centésemi e che ne i negossi 'l costa du Euro, che i Olandesi i ne porta ia 'l marchio, i parla de ricete e de tante altre cose che riguarda sto radecio. Ma, no se lese mai de come l'è nato a la maniera comerciale 'sto radecio, de come l'à tacà a nar su i marchè, tanto da 'mpenir Verona e tante alte cità.
Vinti dì fà, son stà 'nvidà a sena da 'na gentile e bràa Siora, e coesta la n'à dà da magnar i radeci rossi de Verona, come i è faséa 'na òlta. E la voléa, 'sta cara Siora, spiegarme a mi, come i faséa 'na òlta. Go dito: "Lassa star, che te lo spiego mi."
Ne i primi ani del Sincoanta, del sècolo passà, i paeseti che conosséa ben mi: Romagnan, Sago, Rosaro e Senago, nel giro de du-tri ani, coasi tuti coéi che gavéa pìcole o grande macete de tera al solìo, o anca bei campi, ma mai al tramontan, i à tacà a coltivar el radecio rosso. No' l'è che 'l radecio rosso no 'l se conóssese, se ghe l'éa par casa, par verdura che la vegnéa bona par i mesi de l'inverno. Ma, calche frutaról l'à 'nvià la storia, portàndone la somensa e a sicurarne che de inverno 'l n'avaréa comprà i radeci, diséndone: "Tratarli come se deve!"
Cossì, ci gavéa i campi adati, come a casa mia, picole macete messe là al solìo sora le marogne, le se prestàa a maraveja. E, dopo ér ben 'nluamà la tera, ai primi de lujo, de luna vecia, se somenàa sta somensa de radecio. Se la somenàa arente la casa, parché, 'pena nate le piantine se chegnéa (doveva) beararle anca dó òlte al dì, par paura che 'l sol el le brusasse e se ghéra tanto sol se le coerséa con de le rame piene de fóje. A la metà de agosto, le piantine i era za grande e se le strapiantàa, ne le macéte al solìo, dopo ér ben 'nliuamà e ben arà la tera. Se le piantàa, ste piantine, a 'na quindesina de schèi (centimetri) una da l'altra. Con la derla e i bandoti, naséimo a tór l'acoa ne le pósse o buse de ocasion e se no' ghe n'éra se naséa a la fontana col vedoto su la sgrója. Se chegnéa beararli anca tré-coatro òlte e se ghe ne piantàa anca tanti, le spale e la schena le te parea rote, anca parché, mi a coéi tempi là s'éra 'n buteleto e gnente de pi, ma tuti i buteleti i laoràa, con 'n capelin de paja 'n testa e cali su le mane e su le spale.
... i lavàimo a la fontana ne l'acoafreda 'ngiassà... Coesta l'è la fontana de Lumiago.
... i lavàimo a la fontana ne l'acoafreda 'ngiassà... Coesta l'è la fontana de Lumiago.
Dopo, se i sapàa 'n par de òlte e se spetàa dicembre. De dicembre se cavàa sti radeci, sperando de catar la tera suta, 'Pena caè, se ghe tiràa ia le fóje atorno al coresin, a le raise se ghe lassàa la so tera e dopo se i metéa uno fracà a l'altro, sora 'n strato de luame, se i metéa soto 'l pòrtego, o ne la cania, o 'ndó uno 'l gh'éa posto. Stando lì al caldo, e ben frachè, i faséa 'l cór, i deventàa bianchi e se alsàa de 'n schèo o du e i deventàa tèneri e bei da védare: par la bontà, no' ghéra confronti. Bastàa solo netarli al momento giusto. Se ghe lassàa du schèi de raisa, e la raisa se la gratàa col roèrso del cortel, parché i restesse freschi.
De sòlito, i restàa frachè 'na quindesina de dì. Se i netàa da le fóje che s'éa smarsìo, i lavàimo a la fontana ne l'acoa freda 'ngiassà, i metéimo, ben combinè ne le cassete, e passàa 'l marcante e 'l portàa ia tuti coei che ghéimo. A la festa, 'l ne portàa i schèi.
A far sù radeci se seitàa tuto inverno, fin a metà marso. Ma, dopo pian pian, i à tacà a somenarli zo a le basse. E i à fato nàssare: el radecio trevisan, coel de Chioggia, coel de Rovigo, coel bonorìo, coel tardìo, coel alto, coel basso, e coel de Verona, bon assè... ma massa complicà, e dopo, da noantri, su par i montesèi, l'éra 'n radecio magreto tratà da gran signor e l'éra 'na bontà; zo a le basse, la tera l'è diversa, 'l tratamento, cissà... E 'l radecio de Verona, 'l s'à bastardà?...
O, cissà parché, l'è stà messo da 'na parte?... O l'é stà passà ia?... Par rilanciarlo, se ocor, chegnaréa coltiàrlo come 'na òlta?
Sempre sul giornal L'Arena, 'n artìcolo 'l diséa: "Risorgerà il radicchio rosso di Verona?" Mi te fao tanti auguri, caro e vecio radecio rosso de Verona!

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