Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Sergio Bedetti

Da Adria (RO)

Grassi duri 'fa i fighi

Quatro Ciàcoe
Te vedi sti bocia par la strada e la stragrande magioransa i è tuti int'el sgionfadelo: bei tondi cofà i balunsiti, ciciotèi come de i porseleti a l'ingrasso e so mare che la ga senpre paura ch'i patissa. Intanto luri i manda zo pop-corn (nantri ghe ciamàvino galiti, có s'i fasìvino inte la padela co' dessora un covercio parché no i saltesse par tuta la cusina), patatine, merendine, crechers, gelati, pastine e altri golosessi del gènere. Me ricordo i mi ùltimi ani de mestro: có finiva la ricreassion ghe jera i sestini colmi de tòchi de biscotini, de meze merendine con la cicolata, co' la crema, co' le màndole, ciupa-ciupa 'pena licà, caramele ciucià e spudà fora; tuto a la facia de la "fame nel mondo". Nantri, a chel'età lì, co' la guera 'pena fenì, jèrimo tuti grassi duri 'fa i fighi, co' d'i lachiti come quii d'i sàltari, par cuntare le coste bastava méterse contro sole! E par forsa! Le nostre merendine le jera (có le gh'jera!): patate mericane, panin co' la marmelata o co'l salame (par quii ch'i lo gaveva), na ciopeta de pan seco e, pitosto spesso, un bel da gninte. I golosessi i ne tocava, se l'andaseva ben, na volta a la setimana: có vegnìvino fora da messa o da dutrina, co' la nostra manceta in scarsela, andasìvino in piassa, soto i pòrteghi, da la Stela Pagana a torse la fava luìna, el pomo co'l caramelo, le carate o na naransa (dal '43 al '45 gnanca quela!). Se zo de ora a ne vegneva el buseto int'el stómego, dentro la credensa no catàvino gran che: un tòco de pan moro, na feta de polenta freda, qualche fruto - de le volte le jera croladure col so bel bigatin dentro -, suca, patate mericane lesse, qualche volta se podeva intivare na fetina de mortadela (ch'a ne se saveva co' che carne che la fusse stà fata); quelo jera!, e fortuna chi ch'a gh'in eva.
Mi m'à senpre fato da rìdere có se lesevo che Pinochio prima l'à magnà el pero e dopo le péle, parché nantri piri o pumi a i emo senpre magnà a morsegoti co' pèle e tuto, al màssimo na strosadina s'un gunbio e via. E i àmuli zerbi? El jera el sport più comune in primavera: dove ch'a gh'jera amolari abordàbili se podeva senpre catare do guardiani: el paron de là da passaja e quache bocia de qua; el primo tendeva el secondo e 'l secondo tendeva el primo!
Có 'l paron girava l'ocio i àmuli i cascava su la strada, senpre al de qua de la sieve. Ma anca bisi, fava, sarese, pèrseghi, ua, pumi, piri e fighi a cadeva ch'i no fusse massa tacà a la strada: gh'jera senpre man pronte a sunare indove che no le aveva semenà. Jera squasi inpossìbile catare boche melesie: tuti i magnava de tuto, anche a ris-cio de qualche mal de pansa. A tola no gh'jera tanto da giondare, el fasolo el jera el re de la cusina: minestra de fasòi, fasòi in tocio, fasòi in potacin, fasòi cunsi, fasòi sfritegà; e po' le patate : lesse, roste, frite, cunse, soto la sénare; e le verdure (che alora le jera solo de stagion) ; el pésse: quelo pescà in canale, o sinò i gànbari del ganbararo e le rane del ranaro. La carne? Ogni morte de Papa.
Me ricordo che có 'ndavo a l'Asilo Gregnanin i me daseva risi e vérze, ma a casa mia no volevo risi e capussi, che no i me piaseva! E alora mi mama la me diseva: "E s'a no ghe fusse proprio altro?" "Prima a pianzo - a ghe rispondevo mi - e dopo a li magno." La sera, specialmente par nantri bocia, el jera cafelate e pan. Mi me piaseva da mati el late con la polenta: late da na stala vissina, 'pena munto e po' buì - ch'el faseva chela bela pèle zala dessora - e polenta calda, brustolà su i serci de la cusina. Na volta, me ricordo come s'a fusse 'desso, vien in casa na mamana par farghe na puntura a mi mama; mi ò 'pena scuminsià la mi scudela de polenta e late, intanto ela la prepara la siringa, el coton, l'alcol; mi scuminsio a mandar zo i mi boconi. A un serto punto la se ferma, la me varda: a so' tuto rosso e da la fronte a scuminsia a colar zo qualche riga de sudore. "Varda come ch'el magna de gusto chel bocia!" fa ela. E mi, deventà ancora più rosso int'el sentirme i oci adosso, ò fondà ancora de più el sculiero int'el mi late de bojo, godéndomelo come s'el fusse stà anbrosia.

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